Englandsresan våren 2017

Se BILDGALLERI här

Vi var sju glada medlemmar (Per och Kickan Karlsson, Eva Beckström, Gabriella Tjernby, Lotta Hallenfur, Kerstin Jakobsson och Jonas Enderberg) som åkte på klubbresan till England den 10-13 februari. Från början var det tänkt att vi skulle besöka Northamptons District & Poultry Club´s vårutställning, men på grund av läget med fågelinfluensan blev den inställd. Istället fixade deras klubb tillsammans med Gabriella Tjernby från GRF ett alternativt reseschema till oss.

Fredag: Alla gotlänningar lyckades hamna på rätt flyg och manöverera sig till rätt genom Heathrow´s flygplats! Vi hyrde en bil i London och körde norrut mot Oxfordshire och Souldern. Efter lite fish & chips och annat onyttigt anlände vi till Toddy och Clive på Towerfields B & B. Ett mysigt ställe ute på landet omgivet av gröna kullar. Toddy hade naturligtvis en massa höns, kalkoner och gäss som vi genast beskådade. Vår värdinna Toddy Hamilton Gould var ordförande i Northamptons fjäderfäklubb. Hon föder bland annat upp den inhemska rasen Scots Dumpy, en normalstor höna med mycket korta ben (se bildgalleriet). Hon hade även dalmatiner Silkes, Serama, dvärgkochin (som var mycket mindre än våra svenska) och Faverolle m.fl raser. De flesta hönsen hölls i små hus med gårdar utomhus på ett angränsande fält. På kvällen kom Mark Howe, sekreterare i Northampton District & Poultry Club och hans fru, och gjorde oss sällskap till den superpittoreska puben The Fox Inn som låg i närheten.

Lördag: Efter en mycket engelsk frukost (jag var orolig över att vara hungrig och inte få mat i tid, men istället var jag konstant proppmätt hela resan) bar det iväg i vår lilla buss. Per Karlsson var en mycket stabil chaufför med tanke på att vi mötte bilar på fel sida vägen hela tiden.  Med oss hade vi presidenten av the Poultry Club of Great Britain, Jim Young. Han berättade bland annat att äggutställning är en stor grej i England, mycket större än hos oss i Sverige. Vi besökte Jill Rees, en av Englands främsta uppfödare av Cream Legbar. Det anslöt fler personer från den lokala fjäderfäföreningen i Northampton, bland annat deras Club President Rupert Stephenson, som även var toppfotograf på fjäderfä. Efter té och denna underbara engelska kaka Shortbread bar det av ut igenom virkonbad till Jill´s fåglar. Hon bodde fantastiskt vackert och hade flera stora dammar på tomten. Hönsen höll hon i en länga med rastgårdar med små trähus i, underlag i rastgårdarna var täckbark. Hon tog ut och visade oss både tuppar och hönor av Cream Legbar. Här följer en text av Gabriella Tjernby som lagts ut på Cream Legbar Sveriges sida på fb efter besöket om vad Jill sa:

Allmänt: de ska ha fina gula ben, vit öronskiva, bra tyngd/massa i kroppen - svårt att förklara detta men hon lät mig känna på två olika hönor där man klart kände att den ena hade mer och bättre massa/tyngd. Jag tror ofta vi i Sv...erige har för små hönor (iaf jag).

Tupp: mönstringen (barring på engelska) ska vara genomgående i tuppens stjärtfjädrar. Man kan godta lite vita partier så länge det finns lite barring på fjädern. Helvita stjärtfjädrar är big no no. Inte för kraftig mönstring på bröstet ( de ska inte vara svart/vita m utan mer flytande grå...typ...)
Bra och tydlig hätta och fin kam som ej ligger ner. Det finns ev en koppling mellan stor hätta och att kammen lägger sig. Jill sa även att en tupp kan se jättefin ut på kammen men när den blir könsmogen så lägger sig kammen.
Bilden på tuppen i bur är en bild på min kompis Lottas tupp vilken Jill tyckte såg riktigt bra ut i typen även om han är på gränsen till för mkt brun (chestnut).

Hönor: ska ha samma färg på hättan som på nacken och man föredrar en ljusare hätta. Väl mönstrade nackfjädrar. Fint och jämnt utbrett laxfärgat bröst. Jämn färg på kropp och vingar (en svensk domare har tidigare sagt till mig att de ska ha barrings även på kroppen men det sa inte Jill). Bra kroppsmassa/tyngd. Vingarna ska inte ha vita partier när du breder ut dem.

Jill berättade att hon kläcker fram flera hundra kycklingar varje år och gallrar hårt bland djuren.

Ni kan se att hennes fåglar på bilden har olika typer av ringar. Det är inte obligatoriskt i England att ringmärka sina fåglar för att få ställa ut dem på grund av problem med överföring av ägaruppgifter vid försäljning. Här i Sverige står ju ringen på uppfödaren och ändras inte om djuret säljs.

Vi tittade även på Jill´s nyinköpta trio Wybar, en könsvisande variant av Wyandotte. Både Mark och Jill var engagerade i Autosexing Breed Association, en förening som fokuserar på de könsvisande hönsraserna Cambar, Legbars (Gold, Silver & Cream), Welbar, Brockbar, Brussbar, Dorbar, Rhodebar och Wybar.

Lunch åt vi på The Leopard Inn i Warwickshire. Fler hönsentusiaster gjorde oss sällskap, bland annat Elaine Oliver som föder upp Stor Kochin. Här är en förteckning över alla lunchmedlemmar! De hade gjort en liten presentation till oss och Jim Young och Rupert Stephenson höll tal. Den sistnämnde herrn hade för övrigt den mest fantastiska västen ni kan tänka er, tror det var fasaner på. Det pratades mycket och vi hade alla givande diskussioner om skillnaderna mellan raser och sätt att hålla höns på m.m. Engelsmännen är generellt mycket vänliga och hjälpsamma, så även våra engelska hönsvänner som engagerade sig enormt för att våra dagar i England skulle bli meningsfulla.

Söndag: Fri lekdag. Vi åkte runt i vår lilla buss efter tips från våra lokala hönsvänner på fb. Vi besökte Charlecote Park, ett lokalt "Granngården" och Shakespears hemstad Stratford upon Avon.

Charlecote Park var ett häftigt ställe med ett gammalt slott, en stor park med dovhjortar och den lokala fläckiga fårrasen Jacob´s Sheep samt ett orangeri med café. Se foton nedan.

Måndag: Hemresedag. Även denna gång blev det fullträff = ingen kom bort på flygplatsen, alla landade säkert på Gotland framåt kvällen. Jag tror de flesta av oss fått ny inspiration att fortsätta med vårt hönsintresse och årets kläckningar! Many thanks to all our British Poultry friends, especially Toddy & Clive Hamilton Gould, Mark and Sharon Anderson-Howe, Jim Young, Jill Rees,  Rupert Stephenson, Elaine Oliver, Nick Trotman, Tim McNeight and Eden Rees who made our trip so special and interesting! And welcome to come visit us on Gotland!

 

 

Utsikt över fälten runt Towerfields B&B där vi bodde.